Verbum sapienti sat est ya da dilimizdeki ifadesiyle arif olan anlar. Neden âlim olan değil de ârif olan? Anlamada arif olanın âlim olana bu üstünlüğü nereden kaynaklanır? Anlama melekesini kazandırmak bakımından ilim (scientia) insanı nerede bırakır? İrfan (sapientia) nereden alır, nereye götürür?
Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerinede okuma etkinliğinin düşünme ve yazmayla ilişkisi irdelenmiş ve bu ikisinin uygun şekilde beslenmesi için seçerek okumanın lüzumu, her ikisinin de düşünmeye mutlak bağlılığı vurgulanmıştı. Burada ise sözünü sakınmazlığından rahatsız olmak yerine artık özellikle arar olduğumuz filozofun zaviyesinden böyle bir seçicilikten yoksun okumanın insanı nereye götüreceği bütün çıplaklığıyla ortaya konulmaktadır.
Ve günümüz dünyasında sırf hakikat aşkıyla ve öğrenme tutkusuyla okuyanlarla okuduklarıyla bir yerlerde olmayı ya da görünmeyi arayan okuyanların durumu: Dolayısıyla edebiyat tarihine bakanlar göreceklerdir, bilgiyi ve şeylerin iç yüzünü sezip anlamayı kendilerine gaye edinmiş olanlar, kıymetleri bilinmemiş ve yüz çevrilmiş olarak kalırken, bu tür şeylerin safi görüntüsüyle ortalıkta caka satıp gösteriş yapanlar bu yoldan boğazlarını doyurdukları gibi, çağdaşlarının hayranlıklarını da kazanırlar.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789754689877
Yayın Tarihi :2013-07-15
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Okumaya ve Okumuşlara Dair
Baskı Sayısı :2.Baskı
Sayfa Sayısı :128
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :135 X 215
Emeği Geçenler :
Yazar   : Arthur Schopenhauer
Çevirmen   : Ahmet Aydoğan
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler